458 19-03-2019

“Məni mən edən səhvlərimdir”

Bakı Dövlət Universitetinin Jurnalistika fakültəsinin I kurs tələbəsi Günay Xəlili yaradıcılıq qabiliyyəti ilə ətrafındakıların, həmçinin mənim də diqqətimi cəlb edib. İstərdim ki, onun rəssamlıq dünyasına birlikdə qısaca da olsa,  nəzər salaq.

Rəssamlıq insanın daxili aləmini təsvir edən sənətdir
Günay hesab edir ki, rəssamlıq insanın daxili aləmini təsvir edən sənətdir.  Rəssam isə gözlə görə bilmədiklərimizi ürəyimizdə hiss etdirməyi bacaran  şəxsdir. Onun sözlərinə görə, rəssamlığa böyük sevgisi və bacarığı olsa da, bunu ömrü boyu insanlara göstərmək məcburiyyətində qaldığı bir sənətə çevirmək istəməyib. Rəssamlıqla ancaq hobbi kimi məşğul olub.

Uşaqlıq illərimdən şəkil çəkirəm
“Lap uşaqlıqdan şəkillər çəkirdim, lakin bunlara heç də sənət əsəri demək olmazdı. Adətən bütün həmcinslərim kimi rəssamlığa qız şəkillərini çəkməklə başlamışam. İllər keçdikcə bu sahədə qabiliyyətimi inkişaf etdirməyi bacardım”, - deyə həmsöhbətimiz vurğulayır.
G. Xəlili deyir ki, bütün rəssamların yaradıcılıqlarını izləməyi xoşlayır. Xüsusilə Leonardo Da Vinçiyə heyrandır. Hətta onun hər bir əsərinə saatlarla tamaşa edə bilər.

Məni mən edən səhvlərimdir
Bəs müsahibizin irad və tənqidlərə münasibəti necədir? Həvəskar rəssam deyir ki, irad və tənqidləri adi qarşılayır: “Əvvəllər tənqidlər  xətrimə dəyirdi, lakin artıq başa düşürəm ki, məni mən edən səhvlərimdir. Doğru deyirlər ki, “ən yaxşı müəllim insanın etdiyi səhvlərdir”.

Ən sevdiyim rəng qaradır
Bir çox rəssamlar rənglər arasında hansının yaxşı, hansının pis, hansının doğma, hansının yad olması ilə bağlı seçim edə bilmirlər. Bəziləri isə ən çox istifadə etdiyi rənglərlə öz üslubunu yaradır. Bəs Günay Xəlilinin sevdiyi, digər rənglərdən ayırdığı rəng varmı? Həmsöhbətimiz deyir ki, rəssam üçün rəng elə dünya deməkdir. Ən sevdiyi rəng isə qaradır. Müsahibim hesab edir ki, qara torpağın, bütün yaradılışın başlanğıcının rəngidir.

Ləman Qasımova,
Jurnalistika fakültəsi,
I kurs

BDU-nun tələbəsi Türkiyədə tədbirdə iştirak edib

Heç kimdən asılı olmayın!

BDU Tələbə Gənclər Təşkilatının idarə heyəti təltif olundu

BDU-nun tələbəsi Ulu öndərin 96-cı ildönümünə həsr olunmuş konsert proqramında çıxış edib

Bakı Dövlət Universitetinin Biologiya fakültəsinin TGT üzvləri Kashalata kafedə olublar

Rektor "Nə? Harada? Nə zaman?" intellektual oyununun iştirakçıları ilə görüşüb